poniedziałek, 2 grudnia 2013

kilka słów o kakao

Dziś po lupą lubiane przez wiele osób kakao :)

Jak wiadomo kakao to nic innego, jak nasiona z owoców kakaowca, z których wytwarzane są czekolady, polewy, wiórki czekoladowe, napoje, cukierki i inne smakowitości.

Jest ono bogatym źródłem magnezu, wapnia, żelaza czy chromu. Zawiera w swoim składzie flawonoidy i przeciwutleniacze, które chronią nasz organizm przed nowotworami, wirusami, chorobami oraz zapewniają dłuższą młodość. Świetnie wpływa na nasze ogólne samopoczucie, redukuje stres i zmęczenie.
Według przeprowadzonych badań ma również wpływ na zmniejszenie zachorowalności na raka jelita grubego.

Kakao jest powszechnie stosowane w kosmetyce. W wielu produktach w składzie znajdziemy "czekoladę", dostępne są również czekoladowe terapie SPA.

Kakao to również afrodyzjak! Zawarte w nim substancje takie jak: katechiny, epikatechiny oraz procyjanidyny, poprawiają stan naszego układu krwionośnego. Biorąc pod uwagę, że często przyczyną problemów z erekcją są właśnie choroby sercowo-naczyniowe, warto zamiast niebieskiej pigułki zastosować u siebie "czekoladową terapię". Jako ciekawostkę dodam, że słynna hiszpańska mucha bazuje na kakao, a jak wiadomo ma ona rozpalać zmysły kobiet i mężczyzn.

Oczywiście, żeby nie było aż tak bardzo kolorowo należy pamiętać, że zawiera ono kwas szczawiowy. Powoduje to gorsze przyswajanie magnezu, żelaza i wapnia. To działanie nie utrzymuje się długo, ale lepiej o nim pamiętać. Co więcej, kwas szczawiowy razem z wapniem (z mleka) może osadzać się w nerkach, powodując tworzenie się kamieni nerkowych. Ilość tego kwasu w kakao jest jednak dużo mniejsza niż np. w szczawiu.

Kakao jest też jednym z napojów zawierających kofeinę, oczywiście w bardzo niewielkich ilościach w porównaniu z kawą czy napojami energetycznymi.

Wszystkie te właściwości ma oczywiście to prawdziwe kakao, a nie rozpuszczalne, słodzone, najczęściej sprzedawane pod hasłem "dla dzieci".




Na koniec przepis na przepyszne kakao :)



Składniki:

- 1/2 litra mleka
- 2 łyżeczki kakao w proszku
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- aromat waniliowy

 Do garnka wlewamy mleko (najlepiej 2%) następnie dodajemy cukier, kakao i sól - pamiętajmy o niej. Podgrzewamy ok 2-3 minut, mieszając od czasu do czasu (nie gotujemy).

Zdejmujemy z ognia, dodajemy odrobinę aromatu waniliowego, mieszamy i podajemy w filiżance lub kubku najlepiej od razu po przygotowaniu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz