Jak wiadomo, aby wszystko w naszym organizmie funkcjonowało prawidłowo potrzeba nam wiele witamin i składników mineralnych.
Jednym z pierwiastków niezbędnych do wzrostu włosów jest cynk.
Przy braku zbilansowanej diety, nieregularnych posiłkach bądź chorobie mogą występować jego niedobory.
Rola w organizmie i metabolizm:
występuje on w organizmie człowieka w ilości 2-4g, w większości znajduje się wewnątrzkomórkowo, w krwinkach czerwonych, mięśniach, skórze i jak już wcześniej wspomniałam we włosach.Wchodzi w skład około 60 enzymów, niezbędny do syntezy kwasów nukleinowych i białek. Wpływa na rozwój fizyczny, prawidłowe funkcjonowanie narządów płciowych (prostaty). Jest wchłaniany z pożywienia w ilości 20-40%, w końcowym odcinku jelita cienkiego.
Objawy wynikające z jego niedoboru:
brak łaknienia, zahamowanie wzrostu, zmiany skórne, łysienie. U ludzi zdrowych niedobory cynku prawie nie występują.
Objawy wynikające z nadmiaru:
wymioty, podrażnienia żołądka, jelit.
Główne źródła cynku w diecie:
- mięso, mleko i jego przetwory
- produkty zbożowe z pełnego przemiału
- nasiona roślin strączkowych
- jaja
Zawartość cynku w produktach zależy od jego ilości w glebie.
Jak wspomniałam wcześniej cynk bierze udział w syntezie białek co oznacza, że wpływa bezpośrednio na tworzenie keratyny.
I tak na 100 g produktu zawartość cynku wynosi:
wędzone ostrygi - 120mg
wątroba gotowana 10mg
chleb razowy 8mg
Dodam jeszcze, że dobowe zapotrzebowanie na cynk, zdrowego, dorosłego człowieka wynosi 10 do 30 miligramów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz